Wintermix op de bouwplaats
Geplaatst op door
Wintermix op de bouwplaats: tot wanneer kan ik veilig mijn prefab elementen monteren?
Op de bouwplaats is al goed te merken dat de winter eraan komt. Met gemiddelde temperaturen van circa 3 graden moeten de bouwplaatsmedewerkers de koude maanden letterlijk doorkomen. Deze zomer hebben we perioden van extreme droogte en hitte gekend. De komende winter zou het wel eens extreem koud kunnen worden. Wat gaat u doen als de sneeuw valt en de temperaturen weer onder het nulpunt dalen? Lees verder en wij vertellen hoe u deze winter veilig uw prefab elementen kunt monteren.
Het weerbeeld voor de komende weken ziet er nog zacht uit. Maar over een maand kan de temperatuur ineens tot onder het vriespunt dalen en heeft u te maken met sneeuwval op de bouwplaats, ‘bevroren’ prefab elementen en ijsvorming in gains. Wat betekent dit voor uw montageploeg? Hoe kunt u het beste handelen in deze omstandigheden?
Doorwerken met wintermortels
Zodra de temperatuur rond het vriespunt schommelt, horen we vaak dezelfde vraag: moeten we stoppen of gaan we door met het monteren van prefab-betonelementen? Om in koude omstandigheden te kunnen monteren biedt Bruil speciale stel- en gietmortels aan in winterkwaliteit.
U kunt overschakelen naar deze speciale wintermortels bij dagtemperaturen van 0°C tot +5°C. Hierbij hoeft u zich geen zorgen te maken over kortstondige nachtvorst, zolang de temperatuur niet onder de -5°C daalt.
Waar moet u rekening mee houden?
De Bruil wintermix montagemortels bieden één groot voordeel: u kunt langer doorwerken bij koudere weersomstandigheden. Het werk hoeft bij u dus niet stil komen te liggen. Wel vraagt dit om goed vakmanschap, extra oplettendheid en verantwoorde beslissingen van de verwerker. Lagere temperaturen ’s nachts geven onvoldoende sterkteontwikkeling en dus kans op bevriezen van de mortel. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter de sterkteontwikkeling zal verlopen en hoe sneller het werk kan worden opgetrokken.
Bij het gebruik van de Bruil wintermix montagemortels dient u dan ook rekening te houden met de volgende punten:
- Sla de zakken montagemortel droog en vorstvrij op
- Zorg dat de temperatuur van het aanmaakwater ca. 5 - 10°C is
- Beperk de hoeveelheid vers aangemaakte specie, verwerk deze direct na aanmaak
- Na opstijven beslist niet opnieuw mengen met water
- Dek de prefab elementen af/over en verwerk in alle gevallen door en ijsvrij – bij natte elementen is er sprake van een grotere kans op ijsvorming en verminderde aanhechting
- Voorkom en controleer lekwater/ ijsvorming in gains
- Dek het verse werk zo veel mogelijk af met vorstwerend isolatiemateriaal en bescherm het tegen weersinvloeden
- Werk nooit verder met ‘bevroren’ prefab elementen
- Lees voor verwerking altijd het volledige productinformatieblad
- Hogere temperaturen overdag zullen de verwerkingstijd van de mortels aanzienlijk verkorten
Dus, wat doet u nu?
Bij de huidige temperaturen (beneden de 5 °C) is het ons advies om direct over te schakelen naar de wintermix.
Stop aan het einde van de werkdag eerder met de mortelactiviteiten, als u weet dat de temperatuur aan het begin van de avond nog verder gaan dalen. Voorkom bevriezing van de zojuist vers aangemaakte mortel in de uithardingsfase. Bij bevriezing zal de mortel expanderen: de voeg zal zichzelf kapot drukken. De uiteindelijke dekking onder de wand en eindsterkte zal niet worden behaald.
Meer informatie over wintermix
Wilt u meer weten of een persoonlijk advies over het verwerken van wintermortels? Neem contact op met ons via 088-8118735
Deel dit