Terug naar overzicht

Hoe architectonisch 3D-geprinte elementen duurzaam onderhouden?

Geplaatst op door Marketing & Communicatie

Hoe architectonisch 3D-geprinte elementen duurzaam onderhouden? 

Grote vormvrijheid, geen extra kosten: 3D-geprinte betonelementen geven architecten en ontwikkelaars veel mogelijkheden om een uniek gevelbeeld te creëren. Maar hoe houd je een betonnen product dat uit laagjes bestaat op de lange termijn droog en schoon? Lees hier hoe we onze 3D-geprinte betonelementen met een innovatieve techniek duurzaam beschermen tegen vocht en vuil. 

Bescherming door een biobased coating 

Bij Bruil krijgen we regelmatig de vraag hoe we 3D-geprinte betonelementen duurzaam schoon houden. Het antwoord: een duurzame coating. We hebben hiervoor de handen ineen geslagen met BionicProtect. BionicCoat voorkomt dat vuil en vocht hechten én intreden, en gaat veel langer mee dan traditionele coatings. Omdat het een volledig milieuvriendelijke coating is, kan het betonelement na gebruik gerecycled worden. De coating heeft een natuurlijke samenstelling en is het PFAS-vrij. Betonnen elementen die met de coating zijn behandeld kunnen beter schoongemaakt worden waardoor het onderhoud makkelijker wordt.  

Hoe werkt de biobased coating? 

Het belangrijkste bestandeel van de BionicCoat is siliciumdioxide, dus zuiver zand. Wanneer we het beton behandelen met de coating, gaat deze een vernetting aan met de bovenlaag van het beton. Zo zet de coating zich vast en wordt het beton beschermd. Het gecreëerde netwerk is zo klein, dat er geen water en vuil doorheen kan en het 3D-betonelement zijn mooie witte uitstraling behoudt. De coating en het beton versterken elkaar dus. 

Hoe duurzaam is de biobased coating? 

Duurzaamheid staat bij Bruil en BionicProtect hoog in het vaandel. We hebben er dan ook voor gezorgd dat de coating in meerdere opzichten een duurzame oplossing is.
Allereerst is de samenstelling van de coating PFAS-vrij en volledig natuurlijk (op basis van zand) en is er relatief weinig product nodig, wat onder andere scheelt in het aantal transportbewegingen. Zo wordt dus de ecologische voetafdruk verkleind. 
Ten tweede gaat de BionicCoat net zo lang mee als het beton zelf. Waar een traditionele coating een beperkte levensduur heeft van 8 tot 25 jaar (en de bescherming na elke toepassing afneemt), blijft onze coating langdurig zitten en blijft het al die tijd effectief, door de verankering van het netwerk in het beton.
Tot slot verlengt de coating de levensduur van de 3D-geprinte betonelementen, waardoor die herbruikbaar worden en bijvoorbeeld gerecycled kunnen worden als betongranulaat voor nieuwe projecten. Een flinke stap in het meer circulair maken van het bouwproces! 

Arbovriendelijk door duurzaamheid 

Een bijkomend voordeel van het duurzame karakter van de BionicCoat is dat het aanbrengen ervan arbovriendelijker is dan bij traditionele coatings het geval is. Het sprayen van de coating kan zelfs binnenshuis worden gedaan, zonder substantiële beschermende maatregelen.  

Werkt de coating ook op 3D printbeton in kleur? 

BionicCoat werkt uiteraard ook op onze 3D-geprinte betonelementen in kleur. We kunnen prints leveren in meerdere kleuren, voorzien van de duurzame coating. Uiteindelijk zal de kleurintensiteit van de elementen met de jaren wat afnemen, net zoals bij standaard beton het geval is.  

Dus: hoe onderhouden wij onze architectonisch  3D-geprinte elementen?  

  • Door de slimme vernetting van onze biobased coating, laten we zo min mogelijk water en vuil door; 
  • De coating en het beton versterken elkaar op deze manier. 
  • Dit milieuvriendelijke en recyclebare middel is duurzaam; 
  • Het is langdurig effectief;
  • En is bovendien veilig voor werknemers.     

Natuurlijk hebben alle gevelelementen ook regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Zelfs onze verfijnde 3D- elementen vereisen af en toe zorg. 
Echter, door gebruik te maken van onze duurzame coatings beschermen wij onze innovatieve betonelementen. Zo proberen wij de wereld een stukje schoner achter te laten.  

Meer weten over 3D-betonprinten en de coating?  

We denken graag vrijblijvend met u mee. Neem hier contact met ons op.