Help, welke mortel moet ik toepassen?
Geplaatst op door
Dagelijks ontvangen wij vragen van werkvoorbereiders en uitvoerders over de toepassingen van de krimparme montagemortel. Logisch, want er zijn veel verschillende soorten mortels beschikbaar. Gietmortel, stelmortel en ondersabelingsmortel zijn slechts enkele voorbeelden. En dan hebben we het nog niet eens over de korrelgrootte en sterkteklassen gehad. Maar, geen nood: wij hebben een handig hulpmiddel voor u.
Vragen over mortels
Een greep uit de vragen die regelmatig aan ons worden gesteld door werkvoorbereiders en uitvoerders:
- Welke mortel heb ik nodig om mijn kolommen te ondergieten?
- Kan ik een ondersabelingsmortel gebruiken om mijn stalen voetplaten te onderkauwen?
- Met welke mortel kan ik het beste mijn koelleidingen navullen?
Het antwoord is niet altijd even eenvoudig te geven. Om te beginnen is het goed om te weten welke mortels er zijn.
Soorten mortels
Ons assortiment krimparme montagemortels is breed. U kunt bij Bruil terecht voor gietmortel, stelmortel, ondersabelingsmortel en thixomortel. Binnen deze mortelgroepen maken we vervolgens onderscheid in verschillende korrelgroottes en sterkteklassen. Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw. We hebben zelfs een ultrasterke K100 mortel voor infra en industriebouw.
Veel keuze dus voor de uitvoering in uw bouwproject. Maar welke mortel is de beste keuze?
Vermelding in bestek en op tekening
Zodra u aan de slag gaat, staat de toe te passen mortel veelal aangegeven in het bestek of op de tekening. Helaas komen wij nog veel bestek- en tekeningteksten tegen met alleen de woorden ‘krimparme mortel toepassen’. Tja, zoals u hiervoor heeft kunnen lezen, blijft er dan nogal wat keuze over. Het is wel kort en bondig communiceren, maar in dit geval moet daar toch echt nog wat informatie bij.
Waar u op moet letten
Uw eerste hulplijn op de bouwplaats is in bijna alle gevallen de constructeur. Hij of zij bepaalt welke mortel u moet toepassen en deze keuze is altijd beslissend. Toch raden wij aan om altijd goed te overleggen met de constructeur of de gekozen mortel de juiste is. Het is namelijk essentieel dat de keuze voor de eindklasse niet alleen gebaseerd is op de eisen voor de eindfase (lees: gebruikersfase), maar ook op de eisen voor de ruwbouwfase.
Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan horizontaal versus verticaal bouwen in de woningbouw. Als dit tijdens de ontwerpfase nog niet bekend was, kan het zijn dat het niet is overlegd met de constructeur. Dan moet u het zeker melden. Want als u binnen acht uur een prefab woningbouwcasco optrekt, inclusief de montage van de kap, heeft u een specifieke mortel nodig met hoogwaardige eigenschappen. Na een paar uur worden immers de vloerdelen van de verdieping al gelegd en een paar uur later staan de wanden er alweer op!
Tip: gebruik de selectietabel
Om het u, de werkvoorbereider en de uitvoerder wat eenvoudiger te maken, hebben wij een montagemortel selectietabel samengesteld. Hiermee kunt u eenvoudig aflezen welke mortel nodig is voor een specifieke toepassing. (Zie hieronder.)
Meer informatie
Wij denken graag mee in de voorbereiding en kunnen u voorzien in een goed advies op maat. Zo weet u helemaal zeker welke mortel toegepast dient te worden in uw project. Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Neem contact op met onze technisch adviseurs via
T: 088 8118 770
Hieronder vindt u de selectietabel. Klik op de afbeelding om deze groter weer te.
Deel dit