Terug naar overzicht

Een bijzonder aanzicht

Geplaatst op door Marketing & communicatie

Uitbreiding productielocatie Accsys Technologies

De werkzaamheden zijn inmiddels in de laatste fase beland en de verhuizing staat voor de deur. Een goede reden om samen met directeur Hans Pauli een kijkje te nemen op Industriepark Kleefse Waard.

De uitbreiding was hoognodig, vertelt Hans Pauli, sinds 2010 directeur van Accsys Technologies. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie en de verkoop van verduurzaamd hout, genaamd Accoya en Tricoya. Het hout van de snel groeiende den Pinus Radiata wordt in een reactor gemodificeerd door middel van azijnzuur anhydride, een stof die van nature al in hout voorkomt. Het acetyleren (de chemische reactie waardoor azijnzuur anhydride bindt aan het cellulose in het hout) van hout zorgt dat het niet meer zwelt of krimpt en is bestand tegen rot. Hierdoor gaat Accoya en Tricoya veel langer mee en is het onderhoudsarm. “De vraag naar onze producten is afgelopen jaren flink toegenomen. Op de huidige locatie hebben we wel de mogelijkheden om daarop in te spelen, maar was het gebouw te klein. De productiecapaciteit is onvoldoende en uitbreiding van zowel het gebouw als de productiecapaciteit is echt een must.”


Hans Pauli  (directeur van Accsys Technologies) en Sjouke  Venema (werkorganisator Bruil)


Verkopen en terughuren
De eerste plannen voor de uitbreiding dateren al van 2010/11, maar die lijken in niets meer op de huidige nieuwbouw, getekend door Hurenkamp Architecten & Adviseurs uit Velp. “We hadden vier hectare grond en ons gebouw stond op één van die vier hectare. Wij wilden uitbreiden, maar
vonden het eigenlijk zonde om te investeren in gebouwen en in grond. Wij investeren liever in onze technologie en onze producten. Kortom, we wilden het gebouw verkopen en op de resterende grond nieuwbouw realiseren en het geheel terughuren. Dat hebben we voorgelegd aan een makelaar. En die bracht ons in contact met Bruil.”

Spannend proces
De bouw is ondertussen in de eindfase beland. Het uiteindelijke eindresultaat is een stuk groter geworden dan jaren terug de bedoeling was. “Het gebouw is flink uitgebreid en de productiecapaciteit met maar liefst 50 procent vergroot. We hebben de capaciteit voor het produceren van Accoya uitgebreid van 40.000 naar 60.000 kubieke meter per jaar, met de mogelijkheid om dit nog eens op te schalen naar 80.000. De uiteindelijke nieuwbouw is wel drie tot vier keer groter geworden dan in eerste instantie het plan was. Het was al met al een behoorlijk spannend proces voor ons.”

Oplossingsgericht
In dit proces kwam Accsys Technologies heel wat uitdagingen tegen. “We willen uiteraard goed kijken hoeveel geld we uitgeven. Zoals gezegd willen we vooral geld besteden aan onze eigen technologie. We hadden vooraf een bepaald budget met Bruil afgesproken. Maar hoe ga je om met eventueel meerwerk en hoe ga je dat financieel oplossen? Het mooie van het Bruil-team, van onder meer Dirk Jan Bruil en Paul Haanappel, was dat ze echt een luisterend oor boden. Ze hadden geduld, dachten mee en waren constructief in alle gesprekken. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar ik wist dat we er altijd wel uit zouden komen. Open en oplossingsgericht. Dat heb ik als heel prettig ervaren.”

Drukpaal
In het nieuwe gebouw zijn veel producten gebruikt die uit de fabrieken van Bruil en Coba afkomstig zijn, waaronder prefab beton, kanaalplaten, dekvloeren, tegellijmen en heipalen. “Aan de zijkant van het gebouw konden we niet heien, maar moest er geboord worden. Onze buren maken hoogwaardige zonnepanelen. Als we daar heien, kun je de panelen weggooien. Aan onze eigen kant zitten we met chemische apparatuur en kalibratieapparatuur. Als er teveel trillingen zijn, raken de instrumenten uit balans.” Het alternatief was de drukpaal, een nieuwe methode die door Bruil wordt gebruikt. “Een perfecte oplossing voor deze situatie.” Dat Bruil een groot deel van het pallet uitvoert is volgens Pauli vooral ontzorgend. “Ze zijn projectontwikkelaar en zorgen dat alles geregeld en gebouwd wordt. Dat ze werken met veel eigen producten, maakt het alleen maar handiger. Wij hebben daar geen omkijken naar. En zo hoort ook.”

Architectonisch beton
Beide bedrijven zetten flink in op innovatie en het kiezen van duurzame oplossingen. Ook op dat vlak vonden Bruil en Accsys Technologies elkaar. “Cradle to cradle en duurzaamheid spelen een heel belangrijke rol bij de bouw. In het oude gebouw was daar nog weinig aandacht voor, maar nu is er echt werk van gemaakt. Vooral bij de afwerking. Dat brengt uiteraard meerkosten met zich mee.” Voor een deel van de gevel maakt Bruil gebruik van een nieuwe CO2-arme betontechnologie. “De oude gevel was van aluminium, in de nieuwe gevel zijn onze houtproducten Accoya en Tricoya verwerkt en heeft Bruil – als cadeautje– architectonisch beton toegepast. Deze nieuwe technologie, in combinatie met ons hout, maken van de gevel een prachtig, duurzaam visitekaartje. Het laat zien wat er op dit vlak allemaal mogelijk is.”

Klaar voor de toekomst
Het einde van de bouw is inmiddels in zicht. Pauli is blij dat de nieuwe locatie bijna in gebruik kan worden genomen. “Dit is voor ons een heel belangrijk moment. Met kunst- en vliegwerk hebben we afgelopen periode veel kunnen opvangen. Maar we kijken uit naar het nieuwe gebouw en de vergrootte productiecapaciteit. Dan kunnen we uitbreiden, aan de extra vraag voldoen en weer procent efficiënt gaan werken.
Nu zitten we nog in vier gebouwen, behoudens de research-locatie hebben we binnenkort alle activiteiten onder één dak. Dat maakt het leven
een stuk gemakkelijker. Met dank aan Bruil.”

Meer weten over dit project? Neem contact op met Patrick Elting.