Uitbloei metselwerk: wat is die witte uitslag?

De gevel van uw project is zeer bepalend in de oplevering. Uitbloei in het metselwerk en witte vlekken in de steen wilt u voorkomen. Zo hebben bijvoorbeeld weersomstandigheden invloed op dit eindresultaat. In dit blog gaan we in op kalkuitbloei en geven we tips om uitbloei te voorkomen.

Welke soorten uitbloei zijn er?  

Zowel bij nieuw als bij bestaand metselwerk kan onder bepaalde klimatologische omstandigheden uitslag optreden. Er zijn drie soorten uitbloei te onderscheiden:

  1. Witte uitslag door sulfaten: Deze witte afzetting op jong baksteenmetselwerk wordt veroorzaakt door bepaalde in water oplosbare zouten die in de baksteen voorkomen.
  2. Uitslag door kalk: Witte uitslag kan ook het gevolg zijn van het uitbloeien en uitspoelen van vrije kalk uit de toegepaste metsel- of voegmortel. Dit ontstaat in de eerste dagen na het metselen. De witte uitslag wordt zichtbaar na het drogen van het metselwerk. Hier gaan we dieper op in.
  3. Late uitbloei - vergrauwing: Bij baksteenmetselwerk treedt soms uitbloei van gips op. De gebruikte term voor dit type uitbloei is ‘vergipsing’. De uitbloei is zichtbaar als een dunne witgrijze waas en treedt pas enige (aantal jaren) tijd na realisatie op.

De rol van calciumcarbonaat op de mortel

De uitbloeisoort waarbij mortel een rol speelt, is uitslag door kalk. Kalkuitbloei die op de mortel zichtbaar is, wordt ook wel calciumcarbonaat genoemd.

Tijdens de chemische reactie van cement en water wordt calciumhydroxide aangemaakt. Als de mortel onder gunstige omstandigheden kan verharden en het vocht niet naar het oppervlak kan transporteren, blijft de calciumhydroxide in de mortel. Na verharding en droging zal er op de mortel geen witte uitslag zichtbaar zijn.

Calciumcarbonaat -  Kalkuitbloei op de mortel

Hoe ontstaat kalkuitbloei?

Wanneer een verse gemetselde gevel nat wordt door regen, kan met watertransport de calciumhydroxide naar het oppervlak transporteren. Wanneer het water aan het oppervlak is verdampt, blijft de calciumhydroxide achter op het oppervlak. Daarna zal met koolzuur (CO2) uit de lucht gaan reageren tot calciumcarbonaat (CaCO3) en dit wordt na drogen zichtbaar als witte uitslag.

Deze reactie is hieronder te zien:

Ontstaan van kalkuitbloei

Het is ook mogelijk dat de bakstenen een geringe wateropname hebben. Hierbij komt kalkuitspoeling vooral voor. Door de lage waterabsorptie van deze bakstenen worden tijdens regenbuien de mortelvoegen overmatig met water belast. Door verzadiging met water van de poriën in de mortelvoegen wordt de toetreding van koolzuur uit de lucht verhinderd. Uitspoeling en uitbloei van kalk uit de mortel is bij deze bakstenen als witte afzetting zichtbaar op het zichtvlak van de bakstenen of als een smalle vlek onder de stootvoegen.

Kalkuitbloei: witte uitslag op stenen en metselwerk

Tips om uitbloei in metselwerk te voorkomen 

De belangrijkste en beste manier om uitbloei in metselwerk te voorkomen, is door rekening te houden met de volgende tips:

  1. Zorg dat de steen goed is afstemt op de mortel die gebruikt wordt. De metsel- en voegmortel moet afgestemd zijn op de waterabsorptie van de baksteen. Wij kunnen hier altijd een passend advies bij geven.
  2. Stop met metselen of voegen als het metselwerk niet voldoende beschermd kan worden tijdens de verwerking bij (hevige) regenval. Dek het verse metsel- en voegwerk af. Bij voortdurende of verwachte regenval adviseren wij om het verse metsel- en voegwerk minimaal 72 uur na gereedkomen te beschermen tegen inwatering en uitspoeling door dit af te dekken.
  3. Zorg dat vers metsel- en voegwerk onder de juiste omstandigheden kan uitharden en drogen. Afhankelijk van de weersomstandigheden (met name hogere of lagere temperaturen) verloopt het uithardingsproces sneller of langzamer. In de zomerperiode (hogere temperaturen) zal dit proces sneller gaan dan in de winterperiode (lagere temperaturen). Denk hieraan bij het metselen.
    Hiervoor hebben we werkvoorschriften opgesteld, vraag een morteladvies op of bekijk de PI-bladen bij onze mortelproducten.
  4. Gebruik mortel met uitbloeiblokker. Bruil (gekleurde) voegmortelsdoorstrijkmortels en dunbedmortels worden standaard met uitbloeiblokker (UB) geleverd. Hierdoor vermindert de kans op witte uitslag aanzienlijk. Wilt u hier meer informatie over? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.
  5. Mocht er toch kalkuitbloei zichtbaar zijn: de uitbloei kan nog verwijderd worden met een daarvoor geschikt reinigingsmiddel. Onze adviseurs adviseren u hier graag over.

Vraag advies aan voor de juiste mortel 

Wij helpen u graag bij het bestellen van de juiste mortel bij de juiste steen om een mooi gevelaanzicht te creëren, zonder uitbloei door kalk. Neem daarom contact op met onze adviseurs

Twijfelt u welke mortel nodig is voor het project? Bij Bruil staan wij voor u klaar om een persoonlijk morteladvies te maken. 


Terug